Vil du ha en studentpolitikk fri for ideologiske verdigrunnlag må du stemme Gjestelista

Dette ble først publisert i Universitas lørdag 8. april, 2017.

Dette er et innlegg om at ideologiske verdigrunnlag i studentpolitikken er tull, og hvis du allerede er enig trenger du ikke egentlig lese hele saken, bare stem Gjestelista.

For en ukes tid siden var Gjestelista tilstede da NSO kom for å holde kurs i å skape valgoppslutning ved studentvalg. Utover å få muligheten til å humre litt over den selvmotsigelsen, fikk vi lære noen selvfølgeligheter om sosiale medier. Men det var jo hyggelig å møte de andre listene og spise pizza.

Det var også en liten workshop. Der satt jeg på gruppe med et medlem av Venstrealliansen. Venstrealliansen brukte godt over sitt tildelte minutt i introduksjonsrunden til å fortelle om hvorfor «ideologiske verdigrunnlag» er en viktig del av studentpolitikken i Oslo. Det er viktig å vite hva listen mener i alle andre saker enn de man fronter under valgkampen, sa Venstrealliansen.

Søndag 2. april skriver Venstrealliansen i Universitas at Gjestelista ønsker å privatisere alle velferdstilbud. Den helt absurde påstanden satt til side, har jeg lyst til å si litt om ideologiske verdigrunnlag.

17,2 prosent. Det er valgdeltakelsen ved sist studentparlamentsvalg ved UiO. Godt under en femtedel av studentene ved UiO orker å bry seg nok til å levere stemmeseddel. Ved fylkesting og kommunevalg i Norge er valgdeltakelsen 50 prosent blant delene av befolkningen uten høyere utdannelse. 80 prosent blant de med. Mennesker med høyere utdanning er åpenbart engasjerte i lokaldemokrati. Så hvorfor er da valgdeltakelsen så lav ved studentparlamentsvalgene?

Vi i Gjestelista tror det handler om «ideologiske verdigrunnlag». Venstrealliansen vil at studentvalget skal handle om identitet, ikke politikk. Det er en formel som åpenbart ikke virker, men hvorfor innovere når man kan repetere? Den suverene valgvinneren sist gang studentene gikk til urnene var Realist-lista. Det sier i grunn alt om hvor verdifullt «ideologiske verdigrunnlag» er som linse for å forstå hva studenter har lyst på.

For mannen som kun eier en hammer blir alle problemer spiker. Så lenge Venstrealliansen velger å føre en valgkamp der alle spørsmål om politiske løsninger gjøres til et spørsmål om identitet, forblir de en kraft i studentpolitikken som skyver studenter vekk fra Villa Eika.

Snart er det valg. I stedet for å bruke tiden frem til det på å finne på hva Venstrealliansen mener om ting, skal Gjestelista bruke den på å fortelle om vår visjon for et bedre student-Oslo. Vi inviterer alle lister til å være med og følge samme mal.

Magnar Müller Grønvik
17. kandidat, Gjestelista.