Ja, vi elsker Gjestelista!

Endelig tar Studentparlamentet til orde for å gi alle studenter mulighet til feire 17. mai uten å måtte sitte i bunaden sin på lesesalen. Dette har vi, siden vi offentliggjorde lista tidlig februar, fremmet som et viktig punkt for å gjøre universitetet til en hyggeligere plass å studere på. Man kan fort tro at vi mener det fordi studentene var en sentral del i nasjonsbyggingen fordi grunnloven ble sendt til dem for godkjenning. Det som derimot veier tyngst for oss er å kunne gi studenter rom til å ta seg en fest på viktige, tradisjonsrike og samfunnsbærende markeringer.

Som en forlengelse av dette skal det sies at vi savner å la studenter også markere, for eksempel med en fest på Blå, 1. mai hvis de ønsker det, istedenfor å la eksamenspress dytte politisk engasjement bort.

I tillegg tror vi professorene også vil feire disse dagene, så de bør også få fri disse dagene. For å gi studenter en siste sjanse for å oppklare ting med fagansatte, foreslår vi 3. og 19. mai som eksamensfrie, men med alle kunnskapsarbeiderne tilbake på jobb igjen.

Det er som sagt flott at Studentparlamentet i det hele tatt har begynt med en av disse dagene, men det som er ekstra gledelig å se er at de tar til seg enda mer av det vi kjemper for. Til møtet deres foreslo man ikke bare eksamensfri 18. mai, men også belysning i Fysikkbakken og knagg på alle toaletter. Dette er saker vi har stått i bresjen for siden dag en.

Gjestelista mener dette er saker de fleste studenter ville satt pris på, men som man fort har tatt for gitt eller ikke tenkt på fordi man har egne hjertesaker. De forskjellige listene prioriterer de sakene de mener er viktigst, og det er nok disse sakene som opptar mest av den politiske hjernetrimmen. Vi prioriterer alle forskjellig, slik som Gjestelista prioriterer studenthverdagen, –kulturen og –velferden.

Gjestelista bryr seg mer om de sakene ikke ble snakka om i Studentparlamentet før vi dukket opp, slik som eksamensfri 18. mai, belysning i Fysikkbakken og knagg på dass. Dette fordi vi bryr oss om studentliv, hygge og det å kunne få fem stjerner på Rate My Studentpolitiker fra de 80% av studenter som ikke føler seg representert i Studentparlamentet. Vi er glad for at vi allerede har gjort oss bemerket og at flere andre lister kikker i programmet vårt for inspirasjon til hva de skal fremme frem til Gjestelista selv sitter i Studentparlamentet. Hund i studentbolig, gangbro over Fysikkbakken T og Vinmonopol på Blindern er for eksempel noe Gjestelista virkelig er for! Sammen kan vi skape et hyggeligere universitet og en mer studentvennlig hovedstad.

Habiba Stray
2. kandidat, Gjestelista